Grillby Folkdansgilles Historia

Föreningen startade hösten 1963. Man hade diskuterat om man skulle start en GDV-förening (GammelDansens Vänner), men det blev en folkdansförening istället, p g a att en av gillets grundare kom från Stockholm och hade dansat en tid i Folkdanslaget Söderringen.

Under de första åren var det en mycket stor dansverksamhet både bland de vuxna och deras barn. Barnverksamheten var stor och på 80-talet bildades det också en liten grupp med ungdomar som hade teaterverksamhet i några år. De vuxna hade en livaktig verksamhet med bl a många resor i Sverige och runt om i våra nordiska grannländer.

Vi har haft många trevliga kontakter i utlandet. Danmark och Norge fick vi kontakt med mycket tidigt, och dem har vi fortfarande kontakt med. Finland, Österike, USA och Estland är andra länder som vi gästat eller haft gäster från. Vi har naturligtvis också haft kontakt med andra föreingar inom Sverige, där Malungs folkdanslag var en flitig gäst hos oss och tvärt om i några år. Även våra ungdomar har haft kontakt med Danmark och Norge samt ett antal föreningar inom Sverige och framförallt Uppland med många olika lägertillfällen och andra träffar. Det är trevligt att vi fortfarande kan få och ge julkort till olika föreningar som vi har haft mycket roligt tillsammans med under flera år.

Slöjdintresset har länge varit stort inom föreningen. 1965 beslutade föreningen att inhandla tyg till ett antal dräkter som medlemmarna hjälptes åt att sy. När damerna sydde arbetade herrarna med trä. De tillverkade olika saker till lotterier och även viss rekvisita för dansen. 1976 var det en grupp medlemmar som började bygga nyckelharpor, som de senare lärde sig spela på. Hårdslöjdsgruppen har också specialiserat sig på arbeten med svepteknik på olika sätt, vilket är en kunskap man fortfarande gärna delar med sig av. Även kunskapen om nyckelharpsbyggeri delar man gärna med sig av, samt övrigt arbete och kunskap om olika trämaterial och dess egenskaper. När alla dräkter var färdiga fortsatte gruppen att slöjda i mjuka material. Fortfarande finns mycket kunskap om arbete med stickor, virknål, brodernål, knyppelpinnar m.m. som vi gärna delar med oss av.

Start | Verksamhet | Historia | Galleri | Kontakt | Länkar | Inbjudningar/Nyhetsbrev